دانلود مقاله کارشناسی ارشد رشته حسابداری

ضرورت پیاده سازی سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت در شرکت های تولیدی

 
 
 
*قابل استفاده در رشته های مدیریت و امور مالی
 
 
 
چکیده
هزینه یابی مبتنی بر فعالیت از ابزارهای کارآمد مدیریت هزینه در حسابداری مدیریت است که می تواند جهت محاسبه و ارائه بهای تمام شده دقیق از یک طرف و کمک به شناسایی فعالیت های فاقد ارزش از طرف دیگر سودمند باشد.در این مقاله با استفاده از روش کتابخانه ای و مطالعه منابع مختلف در زمینه مدیریت هزینه بررسی های لازم انجام شده است که با توجه به این بررسی ها به این نتیجه رسیدیم که دو روش برای مدیریت هزینه وجود دارد : سیستم هزینه یابی سنتی و هزینه یابی بر مبنای فعالیت (ABC) .
 
 با توجه به نارسائی های سیستم های هزینه یابی سنتی از قبیل : عدم توانائی در ارائه اطلاعات بهای تمام شده خصوصاً در سازمانهای دارای تنوع خدمات ، استفاده از مبنای مشترك و واحد برای تخصیص هز ینه ها ، عدم تهیه اطلاعات دقیق در مورد بهای تمام شده ، ناتوانی در نشان دادن بهبود عملكردها در فرایند ها عملیاتی، بر آن هستیم تا در این مقاله ضمن برشمردن كاستی های سیستم هزینه یابی سنتی به معرفی سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت كه فاقد بسیاری از نقا ط ضعف سیستم هزینه یابی سنتی است، بپردازیم . مقایسه این دو سیستم هزینه یابی را در جدولی در معرض دید مدیران و دانشجویان قرار داده ایم .
 
هدف این مقاله معرفی رویکردهزینه یابی بر مبنای فعالیت و برشمردن مزایا ی بهره گیری از آن در شرکت های تولیدی است.
 
 
کلمات کلیدی :

سیستم هزینه یابی سنتی

سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت

سیستم ABC در شرکتهای تولیدی

 
 
مقدمه
با تسریع خصوصی سازی در سالهای اخیر و بازنگری اصل 44 قانون اساسی مبنی بر واگذاری شرکتها و صنایع به بخش خصوصی و حرکت به سمت کوچک شدن حجم دولت و پویا تر شدن بخش خصوصی در اقتصاد جامعه از یک طرف و لزوم پیوستن به سازمان تجارت جهانی که مستلزم فعالیت شرکتها و مؤسسات در دنیای تجارت بدون مرز می باشد و تلاش واحدهای اقتصادی جهت احراز رتبه جهانی و ورود به بازارهای بین المللی از طرف دیگر ، لاجرم بحث مدیریت هزینه در شرکتها و صنایع جامعه ایران اهمیت فزاینده ای خواهد یافت.امروزه، حسابداران مدیریت با ارائه تکنیک های مدیریت هزینه ، نشان داده اند که عامل اصلی موفقیت هر سازمانی ، مدیریت فعالیت های آن سازمان است. زیرا فعالیت ها مصرف کننده اصلی منابع بوده و برای کاهش هزینه ها و ارائه خدماتی با کیفیت بالا تر مدیریت صحیح هزینه ها ضروری است.
 
با افزایش سهم فن آوری و سایر اجزای هزینه های سربار در تولید کالاها و خدمات ، روشهای هزینه یابی سنتی، اطلاعات صحیح در مورد هزینه سر بار و تسهیم آن فراهم نمی آورد در حالیکه اطلاعات بهای تمام شده محصولات، خدمات و مشتریان از مهمترین اطلاعات مالی است که برای تصمیمات مدیریت مورد نیاز است. برآورده نشدن اطلاعات مورد نیاز مدیریت با بهره گیری از سیستم های هزینه یابی سنتی، واحدهای اقتصادی را به سمت استفاده از سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت (ABC) متمایل کرده است.
سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت یکی از سیستم های نوین هزینه یابی محصولات و خدمات است که نیازهایی از قبیل محاسبه صحیح بهای تمام شده محصول، بهبود فرایند تولید، حذف فعالیت های زائد، شناخت محرک های هزینه، برنامه ریزی عملیات و تعیین راهبردهای تجاری را برای واحد اقتصادی برآورده می سازد. این سیستم به جای پرداختن به نشانه و معلول ، علت ایجاد هزینه و تولید را کالبدشکافی می کند و اگر فعالیتی دارای فلسفه توجیهی و حتی ارزش افزوده نباشد، زمینه حذف، تعدیل یا بهبود آن را فراهم می کند.
 
 
 
فهرست مطالب
ضرورت پیاده سازی سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت در شرکت های تولیدی 1
چکیده 1
مقدمه 2

سیستم های هزینه یابی سنتی و نارساییهای آن 3

هزینه یابی برمبنای فعالیت (ABC) 4

تاریخچه سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت (ABC) 5

کاربرد هزینه یابی بر مبنای فعالیت 6

نقاط ضعف و قوت هزینه یابی برمبنای فعالیت 7

دلایل عدم پذیرش سیستم مدیریت هزینه بر مبنای فعالیت در ایران 7

مقایسه سیستم هزینه یابی سنتی و سیستم هزینه بر مبنای فعالیت 8

نتیجه گیری 9
منابع و مآخذ 10