دانلود تحقیق رشته روانشناسی

بررسی عوامل موثر بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان

 
 
 
*** این تحقیق قسمتی از پایان نامه دانشگاه علامه می باشد.
 
 
 
مقدمه
علت اصلی فراهم كردن آموزشی و پرورش برای مردم تحقق هدف‌های تعلیم و تربیت است. این هدف‌ها احكامی هستند كه نتایج تعلیم و تربیت را توصیف می‌كنند. یعنی همان نتایجی كه در عملكرد جامعه موثر است. آشكار است كه افراد جامعه باید بتوانند كارهای بسیاری انجام دهند تا چرخ‌های جامعه بچرخد. مهارت‌های كلی چون خواندن، نوشتن و محاسبه كردن برای هر فرد ضروری شناخته شده است. هنگام تصمیم‌گیری درباره اهدافی كه باید در تدریس بر آن تاكید شود، ضروری است برای شناخت و یادگیری، مفاهیمی درباره آنچه دانش‌آموزان برای كسب موفقیت در درس‌های بعدی خود به آن نیاز دارند، آنچه پس از ترك مدرسه انجام خواهندداد نیازها و سنت جامعه و... عرضه شود. بسیاری از اهداف به وضوح در راهنمای مواد درسی، مقررات مدرسه و موارد مشابه دیگر تدوین شده است. این هدف‌ها نشان می‌دهند كه دانش‌آموزان در چه جهتی باید تلاش كنند و بدین ترتیب ممكن است راهنمای مناسبی برای تدریس معلمان و یادگیری دانش‌آموزان باشند. فعالیت‌های آموزشی، دانش‌آموزان باید نهایتا به یك سری مطالب، مفاهیم،اصول و قواعد دست یابند، آن را درونی كنند و یا به عبارت بهتر به اهداف آموزشی كه از قبل تعیین شده و هدف نظام آموزشی رسیدن به آن هدف است، دسترسی پیدا كنند. و این پیشرفت و دسترسی به این اهداف در پایان با ملاك‌های خاص ارزیابی می‌شود كه آن را پیشرفت تحصیلی و آموزشی می‌نامند. (سیف، 1382).
 
منظور از پیشرفت تحصیلی موفقیت در امر تحصیل كه می‌تواند به مهارت در امری خاص یا تخصص در بخشی از دانش منجر شود. در نظام آموزش و پرورش منظور از پیشرفت تحصیلی دستیابی به اهداف آموزشی مورد نظر در هر دوره آموزشی است. (مایا، 2000)
گرچه اهداف مدرسه متعدد و مبهم می‌باشد ولی روش است كه موفقیت علمی دانش‌آموزان یكی از آنهاست. علاوه بر آن موفقیت تحصیلی دانش‌آموزان یكی از بروندادهای مدرسه و عوامل آموزشی است كه به طور وسیع وعمومی اندازه‌گیری می‌شود و نشانه مهمی از كسب اهداف می‌باشد.پیشرفت تحصیلی یكی از متغیرهای اصلی آموزش و پرورش است می‌توان از آن به عنوان شاخص عمده سنجش كیفیت آموزش و پرورش یاد كرد. معمولا پیشرفت تحصیلی بر اساس نتایج آزمون‌های نهایی و استاندارد مورد سنجش قرار می‌گیرد و نمراتی را كه دانش‌آموزان در دوره‌های مختلف تحصیلی و در دروس مختلف كسب می‌نمایند، نشانی از میزان پیشرفت تحصیلی آنان تلقی می‌كنند. (ملكی، 1380)
 
یكی از ابعاد مهم در نظام آموزشی كشور ما پیشرفت تحصیلیدانش‌آموزان است كه از آن، مفهوم موفقیت دانش‌آموزان در گذراندن دروس یك پایه تحصیلی مشخص،درك می‌شود و وجه مخالف آن افت تحصیلی است. در كل میزان پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان یكی از ملاك‌های كارآیی نظام آموزشی است كه بر اساس نمرات كسب شده در پایان هر سال تحصیلی ارزشیابی می‌شوند. بنابراین تحلیل و بررسی عوامل موثر بر پیشرفت تحصیلی می‌تواند زمینه ساز اخذ تصمیماتی شود كه این ملاك كارایی درونی را بهبود بخشیده وزمینه‌های بهبود نظام آموزشی را فراهم می‌سازد. (اسمیت و همکاران، 1382)مروری بر پیشینه پیشرفت تحصیلی نشان می‌دهد كه زمینه خانوادگی و تجارب فردی و آموزشی از جمله عواملی هستند با پیشرفت تحصیلی نوجوانان مرتبط هستند علاوه بر این سطح سواد والدین، تشویق‌ها و انتظارات آموزشی والدین، جو مدرسه و حمایت‌ها و انتظارات آموزشی معلم نیز در پیشرفت تحصیلی نوجوانان موثرند.(مایا،2000)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
فهرست مطالب
2-3-پیشرفت تحصیلی 1
2-3-1-عوامل موثر بر پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان 3

2-3-1-1-عوامل فردی موثر بر پیشرفت تحصیلی 3

الف1-1-)هوش 4
ب 1-2- جنس 5
-ج 1-3-سلامت جسمی دانش آموزان 6
د-1-4- آمادگی و آموخته های قبلی 6
2-3-1-2-ویژگیهای ورودی عاطفی و انگیزش یادگیری 7

2-3-1-3-خصوصیات روانی وعاطفی دانش آموزان 9

2-3-1-4-عوامل آموزشی موثر بر پیشرفت تحصیلی 10

ب-آزمایشگاه 12
ج-كتب و مواد آموزشی 13
د-شرایط فیزیكی كلاس درس 14

2-3-1-5--عوامل انسانی- آموزشگاهی موثر بر پیشرفت تحصیلی 14

الف- 1-5--) معلم 15
ب- 5-2-روش تدریس معلم 17
ج-  5-3-روش تدریس فعال 17
هـ - 5-5-مدت زمان یادگیری در مدرسه و منزل 19
و-5-6) تكلیف درسی 20
ز- 5-7)مدیر مدرسه 20
تحقیقات انجام شده در ایران 21
تحقیقات خارجی: 24
جمع‌بندی: 31
منابع ماخذ 33