دانلود تحقیق رشته شیمی

مشخصات عمومی و کلی انواع زئولیت با بررسی کاربردهای مختلف آنها

 
 
 
 
چکیده:
زئولیت ها، آلومینوسیلیکا ت های معدنی کریستالی و هیدراته فلزات قلیایی و قلیایی خاکی با شبکه سه بعدی هستند و به دو گروه عمده تقسیم می شوند، طبیعی مانند کلینوپتیلولیت، آنالسیم، لامومتایت، فیلیپسیت، موردنیت و مصنوعی یا سنتز ی، مانند .W,ZSM-5,Zeolon,F,Gammaبطورکلی سه عواملی نظیرساختمان، بافت، ترکیب شیمیایی و نیز ارزش اقتصادی زئولیت های طبیعی و فرمهای اصلاح شد ه، آنها را منابع بالقوهای در زمینه های گوناگون ساخته است که از جمله آنها می توان به این موارد اشاره کر د: استفاده به عنوان کاتالیست در صنایع نفت و پتروشیمی، صنایع آتش نشانی، صنایع کشاورزی به عنوان حاصلخیز کننده و افزاینده رطوبت خاک، پاکسازی فاضلابهای شهری، صنعتی و هسته ای از آلاینده های مضری نظیرفلزات سنگین و سمی، جذب و واجذب گازها و نظایر آ ن.
 
تولید کنندگان مهم زئولیت، کشورهای چین، کوبا، ژاپن، آمریکا و مجارستان می باشند که در مجموع بیش از ۳ میلیون تن از تولید زئولیت دنیا را به خود اختصاص می دهند. در ایران نیز ذخایر زئولیت د رمناطقی نظیر میانه، طالقان، جنوب شرق سمنان، رودهن، راین کرمان و برخی دیگر مناطق پراکنده شده است.
 
در این مقاله سعی شده است پتانسیل زئولیتهای ایران ازنقطه نظرهای مختلف بخصوص استفاده در کشاورزی و محیط زیست مورد بررسی قرار گیر د. زئولیتها با داشتن ظرفیتهای فو ق العاده در جذب آب و برخی عناصر غذایی مورد نیاز گیاهان بخوبی قادر است ضمن تامین آب مورد نیاز، از هدر روی عناصر غذایی و کودها جلوگیری نماید.زئولیت هاهمچنین در جذب و حذ ف آلاینده های محیط زیست ازجمله فلزات سنگین و مضر از آبهای آلوده و فاضلابهای شهری و صنعتی مورد استفاد ه قرارمی گیرند.فاضلابها ممکن است حاوی کاتیونهای عناصر سنگین مانند:روی-کادمیوم-مس-آهن-جیوه وآنیونهای مضر چون سیانیدها باشند که می توانند موجب زیانهای اکولوژیکی و زیست محیطی فراوانی گردند و زئولیت ها نقش اساسی در پالایش این کاتیونها و آنیونها دارند.
 
 
 
کلمات کلیدی:

انواع زئولیت

پتانسیل زئولیتهای ایران

کاربردهای مختلف انواع زئولیت

مشخصات عمومی و کلی انواع زئولیت

 
 
 
 
 
مقدمه:
زئولیت ها آلومینوسیلیکات های هیدراته کریستالی نانوحفره و نانوساختاری 1هستند که به صورت طبیعی و مصنوعی وجود داشته که به عنوان جاذب های سطحی تجاری مورد استفاده قرار می گیرند.1-10)) واژه فارسی زئولیت ابتدا در سال 1756 میلادی توسط کانی شناس سوئدی بنام AlexFredrik cronstedt بکار برده شد. او متوجه شد که در اثر حرارت دادن سریع Stilbite (نوعی زئولیت بفرمول Na2Ca[(AlO2)2(SiO2)6].6H2o  که برای نرم کردن آب سخت استفاده می شود.) مقدار زیادی بخار آب که بر روی سطح ذرات این ماده جذب شده اند، آزاد می شود. بر پایه این یافته ها، او این ماده را زئولیت نامید که از دو کلمه یونانی Zeo به معنی جوشاندن و Lithos به معنی سنگ ساخته شده است. تا ژانویه سال 2008 میلادی، 175 داربست زئولیتی منحصر به فرد شناسایی شدند و بیش از 40 نوع داربست زئولیت طبیعی شناخته شدند (5-4) زئولیت ها ساختمان متخلخلی دارند که محدوده وسیعی از کاتیون ها را مثل Na+ ، K+ ، Ca2+ ، Mg2+ و... در خود جای می دهند. این یون های مثبت بیشتر به صورت سست به زئولیت چسبیده اند و به راحتی می توانند با دیگر کاتیون های موجود در محلول تعویض شوند.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
چکیده: 1
مقدمه 2

جدول (۱) برخی از مهمترین انواع زئولیت های طبیعی، فرمول شیمیایی، سال کشف و کاربرد آنها 4

خواص عمومی زئولیت ها 4

الف)تبادل کاتیونی 4
ب) فیلتر)غربال( مولکولی 4
ج )جذب و دفع 5
د) جذب آب و برخی ترکیبات آلی 5
و) جذب انتخابی 6

کاربرد زئولیتها درکشاورزی 7

کاربرد زئولیتها در تصفیه آب 8

کاربرد زئولیت ها در تصفیه فاضلاب 9

جدول (۲)توزیع انواع کاربرد زئولیت ها در جهان 11

جدول (۳)زئولیت های طبیعی و نوع استفاده از آنها در برخی کشورها 11

انواع زئولیت و کاربردهای زئولیت 14

زئولیت چیست ؟ 14
1-16 انواع زئولیت 15
1-16-1 زئولیت های طبیعی 15
1-16-2 زئولیت های مصنوعی 16

1-16-3 استفاده ها و كاربرد های زئولیت: 17

1-16-4 استفاده های زئولیت در پزشكی: 17

1-16-5 استفاده زئولیت در دارورسانی و داروسازی: 17

1-16-6 استفاده زئولیت به عنوان مكمل غذایی : 17

1-16-7 استفاده زئولیت در دامپروری: 18

1-16-8 استفاده زئولیت در مراقبت از حیوانات خانگی: 18

1-16-9 استفاده های تجاری و بومی زئولیت : 18

1-16-10 استفاده زئولیت در صنایع پتروشیمی: 18

فهرست بعضی از زئولیت های طبیعی به همراه سال کشف و سال نامگذاری آنها

 مقایسه ویژگی های زئولیت های طبیعی و مصنوعی

رده بندی Breck در مورد زئولیت ها

منابع